De broekriem hoeft niet strakker

Energie-expert Erik Honig heeft een goede suggestie voor minister Wiebes

De hoeveelheid broeikasgassen halveren – dat moeten we met ons allen in 12 jaar voor elkaar krijgen, wil de regering. Minister Wiebes is daarvoor verantwoordelijk, en is nu uitgebreid aan het rondkijken wat daar allemaal voor nodig is. Er komt een nieuw nationaal Energieakkoord, rond de zomer moet duidelijk zijn wat er gaat worden ingezet. Twee dingen wil hij ons alvast laten weten: de reductie moet zeker gehaald worden, en het gaat geld kosten! Verder moet het leven wel een beetje leuk blijven: we hoeven geen dikke trui aan in huis en de broekriem hoeft niet strakker.
In 12 jaar tijd de CO 2 -uitstoot halveren, met behoud van leefcomfort, en tegen acceptabele kosten. Dat is niet niks.
Kosten? We gaan er eigenlijk steeds vanuit dat opties voor broeikasgasreductie geld kosten. Niet vreemd, als je bedenkt wat het kost om bijvoorbeeld windparken ver op zee te bouwen. En die zonnepanelen die op je dak je eigen stroom leveren, daar moest je toch eerst fors in investeren.
Toch – het is eigenlijk een cliché – energie die je niet gebruikt hoef je ook niet te betalen. Dat kost geen geld, dat levert geld op! Minder energie gebruiken, ofwel: minder energieverspilling. Misschien associeer je dat met bibberen in je dikke trui met de verwarming lager. Maar het betekent: hetzelfde comfort met minder energie. Hoe kan dat? Dat kan omdat de meeste mensen ongemerkt energie verspillen, hoe alert ze ook zijn. Lastig te merken soms: het sluipverbruik van apparaten die uitstaan maar toch stroom verbruiken. Of die koelkast waarvan het vriesvak ontdooid moet worden. Of die gloeilampen die je eigenlijk beter door ledlampen
kunt vervangen. Het is allemaal verspilde energie, weggegooid geld, en als je die energie niet verbruikt wordt je leefcomfort er totaal niet minder op. Maar we betalen wel voor die overbodige energie! Waarom?
Het antwoord is: omdat we het niet weten. We krijgen eenmaal per jaar een energierekening, het geld wordt maandelijks automatisch afgeschreven, maar het is lastig achterhalen welk deel we nu eigenlijk voor niets hebben uitgegeven. Daarvoor hebben we informatie nodig, en hoe komen we daaraan? De techniek staat niet stil, en tegenwoordig is er slimme technologie die het
mogelijk maakt om goed inzicht te krijgen in je energieverbruik. Zodat je kunt zien wat de stroomslurpers zijn, die soms helemaal niet aan hoeven te staan. En die
technologie kan je slimme tips geven hoe je minder energie gebruikt terwijl je even prettig leeft. En dus ook minder energiekosten hebt. Hoezo duur? De naam van deze slimme technologie: energieverbruiksmanagers. Bijvoorbeeld Aurum. De investering verdien je in no time terug, daarna blijf je geld besparen. Dat mag je wel kosteneffectief noemen. Het heeft meteen effect: je gaat meteen minder gebruiken. Het is slim en innovatief. Alstublieft, meneer Wiebes! Een prima optie voor het Energieakkoord, en het kost niets! De broekriem hoeft niet strakker. Wat wilt u nog meer?

Deze blog is geschreven door Erik Honig. Erik is van oorsprong elektrotechnicus en is later de richting van duurzaamheid ingeslagen. Hij heeft onderzoek gedaan, beleidsadvies gegeven en hij heeft zich de laatste jaren meer in ‘de consument’ verdiept. Zijn focusgebieden zijn onder andere slimme meters en energieverbruiksmanagers.