Water, stadswarmte en stroomverbruik nieuwbouwcomplex digitaliseren voor gebouwbeheerder

Change= bouwt aan een woonconcept waarbij werken, wonen, leren en leven op een betaalbare manier met elkaar worden gecombineerd. Voor het nieuwe complex in Utrecht Leidsche Rijn, waar zo’n 600 studio-appartementen komen, werd een partner gezocht voor het digitaliseren van het energieverbruik. Het gebouw is aardgasvrij: op de daken liggen zonnepanelen en de studio’s zijn aangesloten op stadswarmte. Change= maakt gebruik van onze dienst EnergyGrip om de stadswarmte, het stroomverbruik en het watergebruik te digitaliseren met als doel hogere energie-efficiëntie en een betere beleving voor de bewoner..

 

In het complex komen zo’n 600 studio-appartementen voor werkende jongeren. Het gebouw is volgens het networked-living idee ingericht. Dit houdt in dat bewoners hun eigen complete studio hebben, maar dat het gebouw ook faciliteiten biedt waar gezamenlijk gebruik van gemaakt wordt. Denk aan een bemande receptie, een sportschool, een restaurant en ruimtes voor wasmachines. Ook is het bedrijf voornemens om hoogwaardige werk&flexplekken te creëren.

 

Aurum is één van de eerste tech-bedrijven die NB-IoT op grote schaal toepast

Change= realiseert een totaal woonvoorziening voor starters

Change= bouwt aan een woonconcept waarbij werken, wonen, leren en leven op een betaalbare manier met elkaar worden gecombineerd. Voor het nieuwe complex in Utrecht Leidsche Rijn, waar zo’n 600 studio-appartementen komen, werd een partner gezocht voor het digitaliseren van het energieverbruik. Het gebouw is aardgasvrij: op de daken liggen zonnepanelen en de studio’s zijn aangesloten op stadswarmte. Change= maakt gebruik van onze dienst EnergyGrip om de stadswarmte, het stroomverbruik en het watergebruik te digitaliseren met als doel hogere energie-efficiëntie en een betere beleving voor de bewoner.

 

Networked living

In het complex komen zo’n 600 studio-appartementen voor werkende jongeren. Het gebouw is volgens het networked-living idee ingericht. Dit houdt in dat bewoners hun eigen complete studio hebben, maar dat het gebouw ook faciliteiten biedt waar gezamenlijk gebruik van gemaakt wordt. Denk aan een bemande receptie, een sportschool, een restaurant en ruimtes voor wasmachines. Ook is het bedrijf voornemens om hoogwaardige werk&flexplekken te creëren.

Aurum is één van de bedrijven in Nederland die succesvol gebruikmaakt van de Narrowband IoT communicatie-technologie. NB IoT stelt Aurum en haar partners in staat om metingen te kunnen versturen van laadpalen, gasmeters, accu’s, warmtemeters en andere energiemeters naar de databases van energieleveranciers. Deze koppelen we aan hun back-end, zodat billing en forecasting geautomatiseerd worden. Dit resulteert in lagere kosten voor de bedrijfsvoering van leveranciers en, niet onbelangrijk, grotere customer satisfaction

Het voordeel van Narrowband IoT is het sterke bereik. Zelfs meters in kelders kunnen goed uitgelezen worden. Daarnaast is het lage energieverbruik een groot pluspunt. Daardoor is onze meet-apparatuur klein, energiezuinig en onderhoudsarm.

Aurums’ voorgaande oplossingen voor energiemanagement waren afhankelijk van het wifi-netwerk van de klant. Vanuit de wens om een nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen en om de keten gesloten te kunnen houden, zocht Aurum naar nieuwe connectiviteitsoplossingen. Narrowband-IoT van Vodafone bleek de beste fit voor het vraagstuk. De expertise van onze partner Vodafone wordt ingezet om dit verder uit te rollen. Sensoren in een meterkast zijn met Narrowband-IoT verbonden en versturen met een bepaalde frequentie data richting de eindgebruiker. De sensoren die in de meterkast worden gehangen hebben een groot en sterk bereik en een laag energieverbruik, waardoor ze tot maar liefst 10 jaar meegaan.

Aurum is één van de eerste tech-bedrijven die NB-IoT op grote schaal toepast

IoT in de energiemarkt

Aurum ziet enorm veel kansen voor IoT in de energiemarkt. Waar nu vooral wordt ingezet op een aanpassing in gedrag van de gebruiker, zal dit in de toekomst meer geautomatiseerd kunnen worden. Aurum CEO Marc de Beijer: “Met de oplossingen van Aurum en Vodafone zijn we in staat om het energieverbruik van steeds meer apparaten voor consumenten eenvoudig zichtbaar te maken. Uiteindelijk zal Aurum deze informatie op haar platform aan elkaar koppelen, dus niet alleen meten maar ook in huis regelen of schakelen.”
Hierdoor wordt bijvoorbeeld de wasmachine aangeschakeld op het moment dat de zon de meeste energie levert en de prijs van elektriciteit het laagste is. Dat zal in de toekomst ook van invloed zijn op de rol van energie-aanbieders, aangezien prijzen een minder zwaarwegende factor worden voor de consument. Als we ons werk goed doen en de meetinformatie van de verschillende sources in huis goed inzetten, hoeven consumenten zich in de toekomst geen zorgen meer te maken van wie, wanneer en tegen welke prijs ze energie ontvangen of leveren, dat gaat helemaal automatisch op basis van de meetinformatie.

Vodafone Whitepaper: de staat van IoT in Nederland

Vodafone is kennisleider en enabler op het gebied van Narrowband IoT. Ze hebben een prachtige verzameling van cases waarin Nederlandse bedrijven beschrijven hoe ze IoT inzetten. Bekijk de cases en download de Whitepaper De veelzijdigheid van Narrowband-IoT op de website van Vodafone Business. 

Omdat Aurum één van de weinige bedrijven is in Nederland die NB-IoT op grote schaal toepast, maakte Vodafone Business een aflevering over ons. Zie hieronder het interview van Sander Schimmelpenninck met Aurums’ Marc de Beijer.

NB-IoT wordt zakelijk interessant als het de ondernemer informatie geeft waarmee hij keuzes kan maken die een kostenbesparing
of omzetstijging opleveren. Aurum maakt al jaren gebruik van IoT-connectiviteit om energieverbruik inzichtelijk te krijgen.

Vodafone
in de Whitepaper ‘Narrowband-IoT: geen barrières meer’

In een innovatieproject geïnitieerd door Aurum zelf zijn onze engineers erin geslaagd de isolatiewaarde van een woning te bepalen. Normaal wordt een energielabel bepaald door een vrij generieke checklist: er is dan ook veel ophef over de officiële methodes van het bepalen van een energielabel voor woningen. Het invullen van een vragenlijst over hoeveel dubbel glas ramen een huis heeft, zegt vrij weinig over de daadwerkelijke energiezuinigheid van de woning. Er zijn namelijk te veel factoren die meegenomen moeten worden. De meest geavanceerde methode om de energieprestatie te meten is door middel van een slimme thermostaat en een gas (of warmte) monitor aan ons platform te koppelen. Het meten hoeveel energetische warmte er nodig is om het huis gedurende een periode op een vaste temperatuur te houden, levert een realistisch en plausibel energielabel op.

Onze engineers hebben een koppeling gemaakt met de slimme thermostaat van het Nederlandse bedrijf Thermosmart.

Is het zuiniger om de temperatuur constant te houden of ’s nachts lager te zetten? Deze vragen kunnen we nu per huis beantwoorden.

Veel mensen weten niet hoeveel warmte hun huis verliest. Is het slimmer om je thermostaat ‘s nachts helemaal uit te zetten, of om hem rond de 16 graden te houden? Voor een nieuwbouwwoning of een zeer goed geïsoleerd huis wordt aangeraden om de verwarming niet uit te zetten. Maar is dat wel écht efficiënter?

Door de data van Thermosmart en Aurum te combineren, kunnen we antwoord geven op deze vragen. We gebruikten de volgende data:

  • temperatuur binnen (Thermosmart)
  • temperatuur buiten (Thermosmart)
  • ingestelde temperatuur (Thermosmart)
  • realtime gasverbruik (Aurum)
  • realtime elektraverbruik (Aurum)

Is een constante temperatuur voordeliger?

  • Pas de 0,04 m3/delta T toe over de volledige periode
  • Verbruik bij constante temperatuur van 19 graden: 252 m3 (+72 m3 / €43)
  • Verbruik bij constante temperatuur van 18 graden: 224 m3 (+44 m3 / €26)

Het is dus voor deze woning voordeliger om de temperatuur ‘s nachts wél lager te zetten!

De Consumentenbond zocht een technische partner om gezamenlijk een energiepropositie te ontwikkelen. De organisatie zag een groeiende vraag bij haar leden op het gebied van energiebesparing. De wens was om huishoudens een tool te geven, onafhankelijk van de slimme meter, waarmee ze hun totale energiehuishouding konden bundelen. Zowel real-time inzicht in verbruik, voorspellingen over de jaarrekening, een plek voor de energienota’s en een geïntegreerde overstapservice.

De Consumentenbond koos voor Aurum als partner omdat Aurum een one stop shop was. Onze samenwerking voor deze dienst is een mooi voorbeeld van een A tot Z energie-oplossing die Aurum voor onze klanten kan leveren. 

  • Aurum kon de meetset leveren. Deze meetset past op alle typen gas- en elektrameters en is zelf-installeerbaar door de eindgebruiker.
  • Aurum voldoet aan de hoogste data privacy standaard. Onze IoT toepassing verstuurt high-frequency verbruiksdata naar ons dataplatform via een sterk beveiligde communicatietechniek.
  • Aurum kon het dataplatform faciliteren. Op ons big-data platform werd een infrastructuur ingericht om de grote groepen gebruikers van de Consumentenbond te hosten. Er werd een extra API aangemaakt om te corresponderen met de back-end (SAP) van de Consumentenbond.
  • Aurum kon de fulfillment en customer support verzorgen. Als een klant via de shop van CB bestelde, werd door Aurum het pakket tot aan huis geleverd. Technische vragen van eindgebruikers werden ook door Aurum telefonisch én via mail beantwoord.

Samen kunnen we de Nederlandse energiemarkt transparanter duurzamer maken.

User Stories

In een intensieve samenwerking ontwikkelden we gezamenlijk een propositie. Op basis van de bestaande Aurum app werd een nieuwe interface ontwikkeld met extra features. De energie experts van Aurum en de Consumentenbond stelden op welke informatie en feedback over energie het meest waardevol zou zijn voor de gebruikers. Deze aannames werden gevalideerd met een groep testgebruikers.

App development

Een projectteam met een product owner van CB, energie-experts en back-end developers van Aurum.

Nieuwe features

Aurum stelde een algoritme op om op basis van geringe klantgegevens een goede voorspelling van de jaarnota te doen. Door de eigen data (energiemetingen) te combineren met externe datasets (energieprijzen en CBS data). Ook bouwden we een feature waarmee gebruikers hun jaarverbruik konden vergelijken met andere Nederlanders in een vergelijkbaar huis, uit een vergelijkbaar bouwjaar en met een vergelijkbare gezinsgrootte.

Baseload monitor

We ontwikkelden een algoritme om baseload oftewel sluipverbruik in de woning te kunnen bepalen. Dit werd één van de meest gebruikte functies in de app en heeft bij vele gebruikers aanzienlijke elektriciteitsbesparing teweeg gebracht.

Huisbaasje wordt eigen merk

Huisbaasje bestond tot eind 2019 als sub-brand van de Consumentenbond. Per december 2019 werd dit losgekoppeld en werd Huisbaasje overgedragen aan Aurum. De energie app heeft een eigen website. Hier kunnen mensen die enthousiast zijn over energiebesparing Huisbaasje kopen. Op die site publiceert ons team energietips en content om gebruikers te helpen geld te besparen op de energierekening. Kijk op www.huisbaasje.nl.

We kunnen de Huisbaasje app en de gehele data-infrastructuur gewhitelabeled leveren aan organisaties. Neem contact met ons op.

Ik gebruik Huisbaasje nu een maand. Ik ben zeer tevreden, een fantastische app.

Bram via E-mail

Het aantal woningen dat aangesloten wordt op stadswarmte neemt toe. Hoewel deze ontwikkeling volledig in lijn is met het energie en klimaatakkoord, zijn er nog enkele obstakels te overwinnen. Warmtemeters zijn vaak lastig uit te lezen. Aurum past haar eigen IoT energie-oplossing toe om data uit warmtemeters te ontsluiten. Deze data is waardevol voor energiebedrijven en woningcorporaties. Ze kunnen de collectieve verbruiksdata gebruiken om scherper in te kopen én om een hogere tevredenheid bij bewoners te behalen. 

Warmtemeters zijn niet altijd makkelijk uit te lezen. Dit is een probleem voor de eigenaar van het warmtenet, de woningbouwcorporatie en de energieleverancier. Zij krijgen te maken met:

  • Veel vragen van bewoners over hun verbruik en hun jaarnota
  • Bezorgde wijk-organisaties die transparantie missen in warmte
  • Geen goed zicht op collectief volume en verwacht collectief verbruik

Veel Woningcorporaties hebben huizen met stadswarmte in hun portfolio. Woningcorporatie Eigen Haard heeft stevige doelstellingen als het gaat om het moderniseren van hun woningvoorraad. De corporatie wilde de bewoners in Stadstuin Overtoom zicht geven op hun energieverbruik, inclusief warmte. De woningcorporatie zocht een oplossing om hogere transparantie over energiestromen in de gebouwvoorraad te verkrijgen. Aurums’ realtime meet-oplossing bood een uitkomst. Zowel bewoners als de corporatie heeft voordelen van real-time energie feedback. De bewoners konden hun energieverbruik direct inzien in de Aurum app, en de corporatie kreeg belangrijke data over het (warmte)verbruik in hun woningvoorraad.

Het gecombineerd inzicht geven in de opwek van de zonnepanelen, het verbruik (terug levering) van de elektriciteit én het verbruik van de stadswarmte is uniek in Nederland.

De stadswarmte die geleverd wordt door Nuon maakt dit helemaal tot een speciaal project. Nooit eerder werden elektra, zonnepanelen en stadswarmte gecombineerd voor energiemonitoring. De warmtemeters werden voorzien van de door Aurum ontwikkelde communicatiemodule op basis van RS 323. De data uit de warmtemeters wordt via de Aurum app inzichtelijk gemaakt voor de bewoners en wordt verwerkt in Aurums data platform. De woningcorporatie kan het collectieve warmteverbruik van de woningen (én de prestaties van andere data sources zoals de zonnepanelen, gas- en elektraverbruik) monitoren dankzij de rapportages van Aurum.

De Aurum IoT oplossing om warmtemeters uit te lezen, maakt het mogelijk voor woningcorporaties om:

  • Een beter beeld te krijgen van de collectieve warmtebehoefte in bepaalde straten, blokken en wijken. Dit geeft de corporatie de tools om de energieprestatie van groepen woningen te beoordelen.
  • Bewoners voorzien van transparantie over hun eigen warmteverbruik. Het inzicht in het warmteverbruik in de Aurum app verlaagt energieverspilling en verkleint de kans op bill shock. De energiestromen zichtbaar maken in de woning draagt bij aan grotere tevredenheid onder bewoners.

Het inzetten van IoT om warmtenetten en warmtemeters uit te lezen en terug te koppelen aan bewoners, zal de komende jaren een centraal onderdeel worden van het moderne energielandschap.

Door bewoners te voorzien van betekenisvolle informatie worden zij actief geprikkeld tot het slim omgaan met energie.

Jurgen van de Laarschot,
woningcorporatie Eigen Haard

Aurum heeft samen met Remeha pilotopstellingen in woningen gerealiseerd waarbij de energiestromen in de woning real-time inzichtelijk worden gemaakt en actief worden gestuurd (load balancing) om zo slim mogelijk met energie om te gaan. In deze woningen worden de volgende elementen gemeten en real-time inzichtelijk gemaakt:

  • Slimme meter (gas + elektra)
  • Laadpaal voor elektrische auto
  • Accusysteem
  • Remeha Warmtepomp
  • eTwist slimme thermostaat

In de testwoningen werden met Aurums meetapparatuur bovenstaande energy sources uitgemeten. We integreerden de eTwist van Remeha op het Aurum dataplatform. Tenslotte ontwikkelde Aurum een gebruiksvriendelijke web-app voor de eindgebruiker om deze eenvoudig en op een leuke manier te betrekken bij de energiestromen in hun woning.

Doel voor de consument:

Inzicht geven in energieverbruik en antwoord geven op de vragen:

  • ‘Hoe schoon / duurzaam is het energiesysteem in mijn huis?’
  • ‘Hoe (on)afhankelijk ben ik van het elektriciteitsnetwerk?’
  • ‘Wat kost het me?’

Doel vanuit de producent

Remeha maakt innovatieve, efficiënte energiesystemen voor in huis. Om deze high-end oplossingen, zoals warmtepompen, goed in de markt te kunnen zetten, heeft Remeha er belang bij dat klanten inzicht hebben in het energieverbruik .

  • Op lange termijn verbinding krijgen / houden met de klant.
  • De klant op termijn adviseren en relevante extra bouwblokken leveren.

Remeha vroeg Aurum de volgende ontwikkelingen uit te voeren:

1. Ontwikkeling van een nieuwe front-end oplossing waarbij eindgebruikers op een goede, leuke manier worden betrokken bij de verschillende informatiestromen in de woning
2. Specificeren van de API ten behoeve van een integratie met de meetinformatie van Aurum
3. Aanpassingen in de software op de Consumer (in home) hardware van Aurum
4. Aanpassingen in software van het Aurum Energie Platform (de back-end en database architectuur) om de verschillende datastromen te kunnen verwerken, verrijken en voor een langere termijn op te slaan.

Middels de Aurum API zijn de verschillende informatiebronnen eenvoudig te presenteren via app’s, website of andere interfaces aan de eindgebruiker

De beschikbaarheid van data leidt tot inzicht en grip voor de gebruiker, maar ook voor een bedrijf als Remeha. Zowel de eindgebruiker als de fabrikant kunnen beslissingen nemen op basis van feiten. Het verkrijgen van solide, valide meetdata zorgt ervoor dat Remeha ook haar leerdoelen getoetst krijgt zodat maximaal rendement wordt behaald. Door deze data te analyseren en op een betekenisvolle manier te presenteren aan de klant, en relevante boodschappen te verzenden ontstaat een zinvolle dialoog. Deze actieve, doelgerichte en vooral ook positieve dialoog met klanten over energie en specifiek het voorkomen van verspilling, opent deuren naar aanvullende diensten en producten.

Technische ontwikkeling

Er was een nieuw ontwerp voor de sensor netwerk architectuur: DEPNA (Data End Point Network Architecture). Deze is ingericht om ook niet-Aurum sensoren en meters eenvoudig op te kunnen nemen in het netwerk. Zo konden we externe puntmetingen in de huidige database opnemen. Ondersteuning van verschillen eenheden was eenvoudig te realiseren, maar de temporele slicing daarvan ten behoeve van de analyses vergde een ontwikkeling. Deze was afhankelijk van (tenminste) twee factoren:
– De fysische grootheid van de puntmeting bepaalt of de meetwaarden gewoon opgeteld kunnen worden. Bijvoorbeeld bij temperatuur of snelheid (van vloeistoffen of gassen) kun je niet zomaar optellen.
– De manier van interpolatie (lineair, kwadratisch of kubisch, hoger is fysiek niet nodig) van de waarden in buckets. Dit is van cruciaal belang voor de interpretatie van de meetgegevens in de buckets bij verdere analyse.

Externe toegankelijkheid van de gegevens in de nieuwe opslag vereiste het aanpassen van de (externe) REST API’s. Aurum heeft haar bestaande data model verrijkt en daarmee ook de aan Remeha aangeboden API. Immers de API is een directe reflectie van de aard van de opgeslagen meetdata en de resultaten van de (online) analyses. Tenslotte ontwikkelden we een uitbreiding op het datamodel waarin al deze aanpassingen expliciet en technisch formeel worden geformuleerd.

De realtime energie app werd gepresenteerd op de Remeha stand op de VSK Installatiebeurs 2018.