Internet of Things geeft huishoudens regie over energie

We gaan naar een meer decentraal energielandschap toe. Consumenten worden producenten, er ontstaan lokale coöperaties en bedrijven zorgen voor eigen opwek. Deze ontwikkelingen vragen om een slimmere energie-infrastructuur. Energiebedrijven en netbeheerders zullen in toenemende mate real-time data nodig hebben om deze decentrale groene stroom-opwek te faciliteren. Internet of Things kan daar een enorme bijdrage in leveren.
Maar: de grootste winst ligt bij bewoners. Volgens Renewable Energy Magazine zullen de IoT ontwikkelingen in energie huishoudens ten goede komen omdat ze meer geïnformeerd zijn over de energiestromen in hun woning, waardoor ze beter in staat zijn om deze te optimaliseren. “Residential customers could potentially benefit the most from these technologies.”

Bron: Renewable Energy Magazine, 2019

IoT stelt ons in staat om metingen te kunnen versturen van laadpalen, gasmeters, accu’s, warmtemeters en andere energiemeters naar bewoners zelf, via een app, of naar de databases van energieleveranciers. Deze koppelen we aan hun back-end, zodat billing en forecasting geautomatiseerd worden. Dit resulteert in lagere kosten voor de bedrijfsvoering van leveranciers en, niet onbelangrijk, grotere customer satisfaction.

Aurum werkt veel met Narrowband IoT in haar oplossingen. Het voordeel van Narrowband IoT is het sterke bereik. Zelfs meters in kelders kunnen goed uitgelezen worden. Daarnaast is het lage energieverbruik een groot pluspunt. Daardoor is onze meet-apparatuur klein, energiezuinig en onderhoudsarm.

Aurums’ voorgaande oplossingen voor energiemanagement waren afhankelijk van het wifi-netwerk van de bewoner. Vanuit de wens om een nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen en om de keten gesloten te kunnen houden, zocht Aurum naar nieuwe connectiviteitsoplossingen. Narrowband-IoT in samenwerking met Vodafone bleek de beste fit voor het vraagstuk. De expertise van onze partner Vodafone wordt ingezet om dit verder uit te rollen. Energiemeters zijn met sensoren in een meterkast door Narrowband-IoT verbonden en versturen met een bepaalde frequentie data richting ons platform en de eindgebruiker. Deze realtime informatie over het energieverbruik en de energie-opwek geeft gebruikers inzicht in wat er in hun woning of kantoor gebeurt. Daardoor zijn ze zelf in staat om keuzes te maken op basis van informatie.

IoT in de energiemarkt

Aurum ziet enorm veel kansen voor IoT in de energiemarkt. Waar nu vooral wordt ingezet op een aanpassing in gedrag van de gebruiker, zal dit in de toekomst meer geautomatiseerd kunnen worden. Aurum CEO Marc de Beijer: “Met de oplossingen van Aurum en Vodafone zijn we in staat om het energieverbruik van steeds meer apparaten voor consumenten eenvoudig zichtbaar te maken. Uiteindelijk zal Aurum deze informatie op haar platform aan elkaar koppelen, dus niet alleen meten maar ook in huis regelen of schakelen.”
Hierdoor wordt bijvoorbeeld de wasmachine aangeschakeld op het moment dat de zon de meeste energie levert en de prijs van elektriciteit het laagste is. Dat zal in de toekomst ook van invloed zijn op de rol van energie-aanbieders, aangezien prijzen een minder zwaarwegende factor worden voor de consument. Als we ons werk goed doen en de meetinformatie van de verschillende sources in huis goed inzetten, hoeven consumenten zich in de toekomst geen zorgen meer te maken van wie, wanneer en tegen welke prijs ze energie ontvangen of leveren, dat gaat helemaal automatisch op basis van de meetinformatie.

Vodafone Whitepaper: de staat van IoT in Nederland

Vodafone is kennisleider en enabler op het gebied van Narrowband IoT. Ze hebben een prachtige verzameling van cases waarin Nederlandse bedrijven beschrijven hoe ze IoT inzetten. Bekijk de cases en download de Whitepaper De veelzijdigheid van Narrowband-IoT op de website van Vodafone Business. 

Omdat Aurum één van de weinige bedrijven is in Nederland die NB-IoT op grote schaal toepast, maakte Vodafone Business een aflevering over ons. Zie hieronder het interview van Sander Schimmelpenninck met Aurums’ Marc de Beijer.