De impact van IoT ontwikkelingen op energie data management
Stel je eens voor dat alle (elektrische) apparaten in een straat, appartementencomplex, kantoor, enzovoort, met elkaar zouden communiceren over wie op welk moment de beschikbare elektriciteit kan gebruiken. Dit noemen we Internet of Things (IoT). Wellicht heb je er al eens wat over gehoord. Apparaten die met elkaar kunnen communiceren zijn er namelijk al volop. Deze apparaten zijn verbonden met het internet en beschikken zo direct over real-time data.
IoT maakt het dus mogelijk dat apparaten automatisch belangrijke beslissingen kunnen nemen. Onder andere belangrijke beslissingen op het gebied van energie data management. Stel je eens voor dat elektrische auto’s in de avonduren alleen laden wanneer de energieprijs op zijn laagst zijn. Klinkt vrij interessant, toch?
Hoe werkt IoT?
Internet of Things klinkt voor veel mensen nog vrij futuristisch, maar zonder dat we het doorhebben, beschikt al bijna 75% van de mensen in Nederland over een IoT apparaat en werkt 1 op de 3 bedrijven al met IoT. Maar hoe wordt deze ontwikkeling dan al zo vaak toegepast, zonder dat we precies weten wat het is en hoe het werkt?
Het internet zoals we dat tot dusver kennen, speelde zich vooral af op de beeldschermen van onze smartphones, tablets en computers. Dit noemen we Internet of Information (IoI). IoI maakt het mogelijk dat we kunnen liken, leren en kopen wat we willen over de hele wereld. Vrijwel alle informatie waar je naar opzoek bent kan je binnen een mum van tijd op het internet vinden. Bedenk je maar eens dat je 5 minuten geleden wilde weten wat de impact van IoT op energie data management is, en je nu al dit artikel hebt gevonden.
IoT is dus een ander netwerk waar apparaten op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Al in 2008 waren er meer apparaten met het internet verbonden dan er mensen op de wereld zijn. Hoewel IoT dus al volop in gebruik is, kan er op het gebied van energie data management nog veel winst behaald worden.
IoT moet de basis worden van energie data management
Wat we op dit moment nog veel zien in Nederland, is dat er op het gebied van energie data management al volop interessante data van onze meters wordt afgelezen met behulp van IoT. Deze data zetten we vervolgens zelf om in energie besparende en efficiëntere maatregelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld belangrijke data meten om organisaties te adviseren over hoe bedrijfsprocessen zoals billing, energy load balancing en asset management efficiënter kunnen worden ingericht.
Doordat IoT zich zo snel ontwikkeld, wordt het steeds eenvoudiger om dit soort processen automatisch te optimaliseren. De verzamelde data kan zo rechtstreeks met alle apparaten in een bepaalde omgeving gedeeld worden. Om deze reden kunnen apparaten vervolgens zelf de juiste en meest efficiënte keuzes maken om bedrijfsprocessen te optimaliseren.
Maar hoe komt IoT energie data management er uit te zien?
Wanneer we de juiste data geautomatiseerd kunnen meten en dit direct kunnen delen met alle apparaten in een omgeving, kunnen deze apparaten zelf efficiënte keuzes maken. Stel je eens voor dat een bedrijf X kWh heeft opgewekt en dit liever direct gebruikt omdat terugleveren aan het net geld zal kosten.
Door met IoT alle elektrische apparaten van een bedrijf te laten weten hoeveel kWh er beschikbaar is, kunnen zij zelf bepalen welke apparaten op welk moment een bepaalde hoeveelheid elektriciteit kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer de laadpalen het beste de auto’s van medewerkers buiten kunnen opladen. Dit kan gebaseerd worden op basis van de hoeveelheid beschikbare (zelf opgewekte) energie, maar ook op bijvoorbeeld de goedkoopste tijd om energie te kopen van energieleveranciers.
Wanneer vrijwel alle apparaten in een bepaalde omgeving met elkaar kunnen communiceren, wordt het ook mogelijk om beschikbare elektriciteit direct met anderen te delen. Dit is cruciaal voor bijvoorbeeld vastgoedbeheerders en ontwikkelaars, maar ook voor bijvoorbeeld industrieterreinen. We weten dan precies hoeveel opgewekte energie er beschikbaar is, en waar dat op elk moment het hardst nodig is.
Wanneer bedrijf of appartement X bijvoorbeeld 10.000 kWh opwekt en hier slecht 4.000 zelf van nodig heeft, kan de resterende beschikbare energie automatisch gedeeld worden. De bedrijven of appartementencomplexen Y en Z kunnen vervolgens direct het restant in gebruik nemen en bedrijf X hier een vergoeding voor betalen. Hier lees je meer over dit proces wat we load balancing noemen.
Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met IoT voor een efficiëntere en duurzamere energie data management.
Zonder een efficiënter management van ons energieverbruik, gaat de duurzame evolutie vastlopen
Duurzame energie zelf opwekken is natuurlijk goed voor onze wereld, maar dan moet de opgewekte energie wel ergens terecht komen. Op dit moment zien we nog dat er veel gesaldeerd wordt en dat opgewekte energie dus teruggeleverd wordt aan het net als dit niet direct nodig is. Wanneer er vervolgens later meer energie nodig is dan er op dat moment opgewekt is, wordt dit vanuit het net gehaald. Het elektriciteitsnet kan dit niet altijd meer helemaal aan. We moeten dus efficiënter omgaan met energie om de duurzame revolutie echt voort te kunnen zetten.
Met belangrijke IoT ontwikkelingen kunnen we een beter energie data management realiseren waardoor opgewekte stroom efficiënter en direct gebruikt kan worden. Zo wordt het net ontlast en worden daarnaast veel onnodige extra kosten voor zowel huishoudens als bedrijven bespaart.
IoT is de sleutel tot een efficiëntere energie management op basis van data waardoor verduurzaming sneller gerealiseerd kan worden.
Krijg grip op je energie
Het monitoren van energiedata in een cloud-based meter data management software (MDM) geeft organisaties grip op hun verschillende energy sources. Met altijd bereikbare en onafhankelijke data op het juiste moment helpt EnergyGrip organisaties om bedrijfsprocessen zoals billing, load balancing en asset management te optimaliseren. Dit doen we op regionaal-, postcode en gebouwniveau. Zo kan op basis van belangrijke data de energie efficiëntie bij jezelf en jouw klanten verbeterd worden.
Door steeds weer nieuwe en verbeterde IoT ontwikkelingen kan ons cloud-based energiemonitoringsysteem ook steeds meer geautomatiseerde energie optimalisaties doorvoeren.
Ben je benieuwd naar hoe wij nu al de voordelen van belangrijke IoT ontwikkelingen inzetten bij onze apparatuur? Neem een kijkje op onze gateway pagina voor meer informatie.