Internet of Things (IoT) & Narrowband Internet of Things
Wat is Internet of Things?
Internet of Things is een technologie die ervoor zorgt dat (elektrische) apparaten of systemen met het internet verbonden zijn en online gegevens kunnen uitwisselen zonder dat er interactie is tussen mens en computer. Dit kan variëren van gewone huishoudelijke apparaten tot aan geavanceerde industriële machines. We leven op dit moment in een technologisch tijdperk. IoT is één van de belangrijkste technologieën van de 21e eeuw. Omdat steeds meer apparaten en systemen kunnen worden verbonden met het internet, is naadloze communicatie mogelijk tussen mensen, processen en dingen.
En wat is Narrowband IoT dan precies?
Narrowband IoT is een Low Power Wide Area Netwerken (LPWAN) technologie die apparaten en systemen verbindt via het mobiele netwerk. LPWAN zijn draadloze technologieën die worden gebruikt om efficiënt IoT-verbindingen te leveren tegen lage kosten en in brede geografische gebieden.
NB-IoT verbindt apparaten en systemen via het mobiele netwerk. Narrowband IoT werkt op bestaande masten en wordt wereldwijd gezien als één van de standaarden voor IoT-netwerken. Bij deze technologie is het stroomverbruik laag en zijn de kosten van hardware ook laag, en dit terwijl de kracht van het signaal ongeveer tien maal zo sterk is als dat van een mobieltje. Dit maakt het mogelijk dat NB-IoT vrijwel overal en langdurig inzetbaar is.
Er kunnen met een veilige en betrouwbare verbinding, kleine hoeveelheden data heen en weer worden verstuurd. Het is dus een ideale oplossing voor situaties waar kleine hoeveelheden data over een langere periode moet worden gecommuniceerd. Let op: NB-IoT is niet geschikt voor het versturen van grote hoeveelheden data.
Voorbeelden van NB-IoT oplossingen
- Slimme meters: Narrowband-IoT werkt goed bij het bewaken van water- en gasmeters. Netwerkdekking is een groot probleem bij het uitrollen van slimme meters. Dit komt omdat meter vaak op moeilijke locaties worden geïnstalleerd, zoals diep onder de grond, in kelders of in afgelegen gebieden. NB-IoT kan dit probleem oplossen.
- Slimme steden: NB-IoT kan lokale overheden helpen bij het controleren en uitvoeren van verschillende processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het controleren van de straatverlichting, bepalen wanneer vuilnisbakken moeten worden geleegd, het bepalen van vrije parkeerplaatsen, het in kaart brengen van de status van de wegen et cetera.
- Slimme gebouwen: Wanneer er in een gebouw gebruik wordt gemaakt van NB-IoT, kunnen beheerders goed inzichtelijk hebben waar er eventuele onderhoudsproblemen zijn. Daarnaast kunnen NB-IoT toepassingen ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld temperatuur systemen.
Voordelen van NB-IoT
- Brede geografische dekking: Door de snelle ontwikkeling van de narrowband technologie, is er landelijk een steeds bredere dekking. Zo kunnen op steeds meer afgelegen gebieden, ruimtes diep onder de grond of andere lastige plekken, gebruik worden gemaakt van NB-IoT.
- Lager stroomverbruik: Door de NB-IOT technologie kan het stroomverbruik van apparaten en systemen substantieel worden verbeterd.
- Lage kosten: De gemiddelde kosten van NB-IoT modules kun je vergelijken met de bestaande (verouderde) module GSM/GPRS. Echter is de NB-IoT technologie veel gemakkelijker dan de hedendaagse GSM/GPRS.
Waarom wordt Internet of Things steeds belangrijker?
De afgelopen jaren is IoT één van de belangrijkste technologieën van de 21e eeuw geworden. Het wordt toegepast op steeds meer apparaten en systemen en wordt gebruikt bij grote fabrieken tot aan in het huishouden met alledaagse voorwerpen.
Internet of Things zorgt voor veel voordelen in de wereld. Het wordt namelijk steeds vaker toegepast voor bijvoorbeeld slimme productie, slimme elektriciteitsnetwerken, beheer van activa, slimme steden en voor logistieke werkzaamheden. IoT is dus een onderwerp waar je zeker van op de hoogte moet blijven!