Energie - mei 25, 2022

Slimme warmtemeter verplicht

Al sinds 2020 moeten volgens de wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie vrijwel alle nieuwe warmtemeters slim zijn. Ook moeten alle oude (niet-slimme) meters vervangen worden voor 2027. Er staat warmteleverancier bedrijven dus veel werk te verrichten om dit ook bij de verbruikers goed over te brengen. Denk alleen al aan de AVG regels waaraan voldaan moet worden.  

 

Wat is een slimme warmtemeter? 

Een slimme warmtemeter is op afstand uitleesbaar voor de warmteleverancier. De meter registreert het verbruik van de verbruikers in gigajoule en geeft zo een beter inzicht in het totale verbruik en de energie efficiëntie. 

 

Waarom slimme warmtemeter verplicht wordt 

Het doel van slimme warmtemeters is om verbruikers en leveranciers inzicht te geven in het actuele en gemiddelde energieverbruik. Hiermee wordt de bewustwording vergroot en kan men maatregelen nemen om energie te besparen of om de energie efficiëntie te verbeteren. Door inzicht te krijgen in het verbruik kunnen dus goed onderbouwde beslissingen gemaakt worden waardoor energiebesparing een stuk makkelijker en vooral duidelijker wordt. 

 

Hoe gaan energieleveranciers met de verplichting om? 

De energieleveranciers in Nederland moeten dus al sinds 2020 ervoor zorgen dat alle nieuw geplaatste warmtemeters slim zijn. Voor 2027 moeten alle oude warmtemeters vervangen zijn voor slimme warmtemeters. Hoe gaan energieleveranciers met deze grote aanpassing om? 

 

Als voorbeeld nemen we graag Stadsverwarming Purmerend. Voor 2021 waren de huidige warmtemeters nog niet slim, wat inhoudt dat meterstanden of andere technische data niet op afstand worden uitgelezen. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen die een duurzame infrastructuur zoals stadswarmte te bieden heeft, is monitoring essentieel. Door het warmtenet verder te digitaliseren kan bijvoorbeeld de flow beter worden afgesteld of warmteverlies door temperatuur informatie beter worden geïdentificeerd.

 

Stadsverwarming Purmerend voor de oplossing van EnergyGrip met onder andere de slimme warmtemeter. De gateways van EnergyGrip meten onder andere: volume water in m3, aanvoer- en retour temp in °C, flow in l/h of energy in GJ. In mei 2021 is de grootschalige uitrol van de gateways gestart. Nadat deze geïnstalleerd zijn, is de meetdata via het dashboard te monitoren voor de asset managers van Stadsverwarming Purmerend.

 

Pak het nog slimmer aan met EnergyGrip

Met de oplossingen van EnergyGrip kunnen energieleverancier met gemak en nog slimmer aan de verplichting voldoen. EnergyGrip levert namelijk de slimme meters met daarbij een overzichtelijk dashboard waarin de belangrijk verbruiksinformatie vertoond wordt. Dit is alles wat nodig is om aan de verplichting van de slimme warmtemeter te voldoen. 

EnergyGrip biedt ook de mogelijkheid om het nog slimmer aan te pakken. Met een Whitelabel app voor eindgebruikers (klanten van de energieleveranciers) bijvoorbeeld, zo krijgen ook zij belangrijke en nuttige inzichten in hun energieverbruik. Op deze manier kunnen energieleverancier en energieverbruiker samen slim energie besparen en efficiënter met energie omgaan. 

Benieuwd naar hoe EnergyGrip energieleveranciers en vastgoedbeheerders/ontwikkelaars helpt deze slimme innovatie te implementeren? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!