De Consumentenbond zocht een technische partner om gezamenlijk een energiepropositie te ontwikkelen. De organisatie zag een groeiende vraag bij haar leden op het gebied van energiebesparing. De wens was om huishoudens een tool te geven, onafhankelijk van de slimme meter, waarmee ze hun totale energiehuishouding konden bundelen. Zowel real-time inzicht in verbruik, voorspellingen over de jaarrekening, een plek voor de energienota’s en een geïntegreerde overstapservice.

De Consumentenbond koos voor Aurum als partner omdat Aurum een one stop shop was. Onze samenwerking voor deze dienst is een mooi voorbeeld van een A tot Z energie-oplossing die Aurum voor onze klanten kan leveren. 

  • Aurum kon de meetset leveren. Deze meetset past op alle typen gas- en elektrameters en is zelf-installeerbaar door de eindgebruiker.
  • Aurum voldoet aan de hoogste data privacy standaard. Onze IoT toepassing verstuurt high-frequency verbruiksdata naar ons dataplatform via een sterk beveiligde communicatietechniek.
  • Aurum kon het dataplatform faciliteren. Op ons big-data platform werd een infrastructuur ingericht om de grote groepen gebruikers van de Consumentenbond te hosten. Er werd een extra API aangemaakt om te corresponderen met de back-end (SAP) van de Consumentenbond.
  • Aurum kon de fulfillment en customer support verzorgen. Als een klant via de shop van CB bestelde, werd door Aurum het pakket tot aan huis geleverd. Technische vragen van eindgebruikers werden ook door Aurum telefonisch én via mail beantwoord.

Samen kunnen we de Nederlandse energiemarkt transparanter duurzamer maken.

User Stories

In een intensieve samenwerking ontwikkelden we gezamenlijk een propositie. Op basis van de bestaande Aurum app werd een nieuwe interface ontwikkeld met extra features. De energie experts van Aurum en de Consumentenbond stelden op welke informatie en feedback over energie het meest waardevol zou zijn voor de gebruikers. Deze aannames werden gevalideerd met een groep testgebruikers.

App development

Een projectteam met een product owner van CB, energie-experts en back-end developers van Aurum.

Nieuwe features

Aurum stelde een algoritme op om op basis van geringe klantgegevens een goede voorspelling van de jaarnota te doen. Door de eigen data (energiemetingen) te combineren met externe datasets (energieprijzen en CBS data). Ook bouwden we een feature waarmee gebruikers hun jaarverbruik konden vergelijken met andere Nederlanders in een vergelijkbaar huis, uit een vergelijkbaar bouwjaar en met een vergelijkbare gezinsgrootte.

Baseload monitor

We ontwikkelden een algoritme om baseload oftewel sluipverbruik in de woning te kunnen bepalen. Dit werd één van de meest gebruikte functies in de app en heeft bij vele gebruikers aanzienlijke elektriciteitsbesparing teweeg gebracht.

Huisbaasje wordt eigen merk

Huisbaasje bestond tot eind 2019 als sub-brand van de Consumentenbond. Per december 2019 werd dit losgekoppeld en werd Huisbaasje overgedragen aan Aurum. De energie app heeft een eigen website. Hier kunnen mensen die enthousiast zijn over energiebesparing Huisbaasje kopen. Op die site publiceert ons team energietips en content om gebruikers te helpen geld te besparen op de energierekening. Kijk op www.huisbaasje.nl.

We kunnen de Huisbaasje app en de gehele data-infrastructuur gewhitelabeled leveren aan organisaties. Neem contact met ons op.

Ik gebruik Huisbaasje nu een maand. Ik ben zeer tevreden, een fantastische app.

Bram via E-mail