Koppelen data slimme thermostaat met Aurum algoritme om energielabel woning te bepalen

In een innovatieproject geïnitieerd door Aurum zelf zijn onze engineers erin geslaagd de isolatiewaarde van een woning te bepalen. Normaal wordt een energielabel bepaald door een vrij generieke checklist: er is dan ook veel ophef over de officiële methodes van het bepalen van een energielabel voor woningen. Het invullen van een vragenlijst over hoeveel dubbel glas ramen een huis heeft, zegt vrij weinig over de daadwerkelijke energiezuinigheid van de woning. Er zijn namelijk te veel factoren die meegenomen moeten worden. De meest geavanceerde methode om de energieprestatie te meten is door middel van een slimme thermostaat en een gas (of warmte) monitor aan ons platform te koppelen. Het meten hoeveel energetische warmte er nodig is om het huis gedurende een periode op een vaste temperatuur te houden, levert een realistisch en plausibel energielabel op.

Onze engineers hebben een koppeling gemaakt met de slimme thermostaat van het Nederlandse bedrijf Thermosmart.

Is het zuiniger om de temperatuur constant te houden of ’s nachts lager te zetten? Deze vragen kunnen we nu per huis beantwoorden.

Veel mensen weten niet hoeveel warmte hun huis verliest. Is het slimmer om je thermostaat ‘s nachts helemaal uit te zetten, of om hem rond de 16 graden te houden? Voor een nieuwbouwwoning of een zeer goed geïsoleerd huis wordt aangeraden om de verwarming niet uit te zetten. Maar is dat wel écht efficiënter?

Door de data van Thermosmart en Aurum te combineren, kunnen we antwoord geven op deze vragen. We gebruikten de volgende data:

  • temperatuur binnen (Thermosmart)
  • temperatuur buiten (Thermosmart)
  • ingestelde temperatuur (Thermosmart)
  • realtime gasverbruik (Aurum)
  • realtime elektraverbruik (Aurum)

Is een constante temperatuur voordeliger?

  • Pas de 0,04 m3/delta T toe over de volledige periode
  • Verbruik bij constante temperatuur van 19 graden: 252 m3 (+72 m3 / €43)
  • Verbruik bij constante temperatuur van 18 graden: 224 m3 (+44 m3 / €26)

Het is dus voor deze woning voordeliger om de temperatuur ‘s nachts wél lager te zetten!