Aurum levert EnergyGrip t.b.v. slimme warmtemeters voor Stadsverwarming Purmerend

Overeenkomst om warmtemeters slim te maken en uit te lezen

Stadsverwarming Purmerend gaat de komende jaren slimme warmtemeters bij 27.000 klanten uitrollen. Purmerend is dé warmtehoofdstad van Nederland. Driekwart van alle gebouwen in de gemeente is aangesloten op het net van Stadsverwarming Purmerend (SVP). Het warmtenet moet goed onderhouden worden en er wordt dan ook geïnvesteerd in technologieën die hierbij essentieel zijn. Op dit moment zijn de warmtemeters die bij mensen thuis hangen niet slim. Dit betekent dat meterstanden of andere technische informatie niet op afstand kunnen worden uitgelezen. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen die een duurzame infrastructuur zoals stadswarmte te bieden heeft, is monitoring essentieel. Door het warmtenet verder te digitaliseren kan bijvoorbeeld de flow beter worden afgesteld of warmteverlies door temperatuurinformatie beter worden geïdentificeerd.

Gijs de Man, directeur SVP: “Wij kijken uit naar een samenwerking die onze duurzame dienstverlening verder optimaliseert en onze klant meer inzicht verschaft in verbruik en besparing. Want we willen samen werken aan klimaat”.

Stadsverwarming Purmerend kiest voor EnergyGrip van Aurum

De keuze viel op Aurum vanwege haar expertise op dit vlak, maar ook vanwege de robuustheid van de (zo nodig realtime) dataketen. De gateways tot en met het dashboard worden end-2-end beheerd. De Aurum gateways met narrowband IoT of LTE-M communicatietechnologie zijn in staat om data te versturen vanuit moeilijk bereikbare plekken, zoals in kelders of achter dikke betonnen muren. De gateways meten onder andere: volume water in m3, aanvoer- en retour temp in °C, flow in l/h of energy in GJ.

De Aurum gateway voor de zakelijke markt

Purmerend krijgt met inzet van de techniek van Aurum de beschikking over het EnergyGrip platform. Dit omvat ook een dashboard om de data inzichtelijk te maken voor beheerder en/of assetmanager. Ten slotte kunnen bewoners straks via een app inzicht krijgen in het warmteverbruik in hun woning.

Ryan Wendels en Marc de Beijer: “We hebben EnergyGrip ontwikkeld om organisaties te helpen met het digitaliseren van energiesystemen. Daarmee ontzorgen we ook een belangrijk deel van de business-kritische infrastructuur. We zijn blij met Stadsverwarming Purmerend als nieuwe partner in onze missie om energie zichtbaar te maken voor organisaties en bewoners.” Stadsverwarming Purmerend heeft met EnergyGrip een one-stop service oplossing.