Data acquisition

Verzamelen van energiedata

Met onze hardware oplossingen meten we alle type energie sources (gas, elektra, zon, warmte, accu) op real-time basis uit. Onze meetunits zijn eenvoudig door consumenten zelfstandig te installeren en de firmware kan op afstand geüpdate worden om voor een lange termijn kwalitatieve meetdata te ontvangen.

Aurum meettechnologie

De b2c gateway

Aurum heeft verschillende devices ontwikkeld voor het meten van energiestromen in de woning. De gateway voor consumenten is zelf-installeerbaar: via een meegeleverde kabel koppel je de gateway in de P1-poort van de slimme meter. Voor analoge of een ‘gewone’ digitale meter, levert Aurum additionele sensoren die de draaischijfmeter optisch registreren. In beide gevallen neemt de app de eindgebruiker stap voor stap mee door het installatieproces. De energiedata wordt verzonden via de wifiverbinding van de bewoner. De gateway zelf gebruikt circa 2 watt.

Aurum meettechnologie

De b2b gateway

In onze visie is het belangrijk om separaat van de meter of systemen (onafhankelijk) te kunnen meten en data te communiceren. Waar nodig zetten wij onze eigen hardware in om data te ontsluiten. Met de Aurum Universele NB-IoT Gateway meten wij alle type energy sources (gas, elektra, zon, warmte, accu, laadpaal, etc.) op real-time basis uit. De gateway is eenvoudig te installeren en de firmware kan op afstand geüpdate worden om voor een lange termijn kwalitatieve meetdata te ontvangen en end-to-end beheer te voeren.

Evolutie: van meetstekker tot gateway

Onze eerste meetoplossing bestond uit twee meetstekkers: een meetmodule en een communicatiemodule. In 2017 introduceerden onze engineers een nieuwe hardware-oplossing waarbij de communicatiefunctie geïntegreerd is in de meetstekker. Daardoor is de tweede stekker overbodig geworden en wisten we het aantal materialen dat nodig is voor de productie van de Aurum meetset met 40% terug te dringen. De reductie zat vooral in kunststof en metalen. En het voordeel is ook: het wordt nu ook goedkoper om iedereen inzicht te geven. Een tweede slag is gemaakt in de energiezuinigheid van de apparatuur. De Aurum set draaide al op zeer weinig stroom. De nieuwe oplossing presteert nóg beter: van 4 naar 2 watt. Deze nieuwe oplossing vereiste een iets andere installatie dan de vorige. Mensen gebruiken hun telefoon om een beveiligde wifi-verbinding te creëren tussen hun meetstekker hun thuisnetwerk. In 2019 lanceerden we de huidige gateway. Onze engineers ontwikkelen de hardware, software en firmware in house. 

Custom hardware development

Een van de nieuwe ontwikkelingen bij Aurum is de inzet van Narrowband IoT (NB-IoT) als communicatiemiddel om meetdata uit de woning (of een apparaat) te kunnen ontsluiten. Aurum werkt hierbij nauw samen met Vodafone. Narrowband – IoT is een ‘low power wide area network’ radiotechnologiestandaard. Deze communicatie heeft goed bereik binnenshuis en vergt zeer weinig energie. Met deze oplossing is Aurum in staat naast de standaard meters in de meterkast ook andere systemen in een woning of bedrijf te meten zoals zonnepanelen, warmtepomp, accu, autolaadpaal, stadswarmte, en micro-wkk.