IoT-toepassingen om energiestromen in de woning te meten
Aurum is één van de bedrijven in Nederland die succesvol gebruikmaakt van de Narrowband IoT communicatie-technologie. NB IoT stelt Aurum en haar partners in staat om metingen te kunnen versturen van laadpalen, gasmeters, accu’s, warmtemeters en andere energiemeters naar de databases van energieleveranciers. Deze koppelen we aan hun back-end, zodat billing en forecasting geautomatiseerd worden. Dit resulteert in lagere kosten voor de bedrijfsvoering van leveranciers en, niet onbelangrijk, grotere customer satisfaction.
Load balancing in de woning
Aurum heeft samen met Remeha in 2016 een aantal pilot opstellingen in woningen gerealiseerd waarbij inzicht wordt verschaft in het energieverbruik en de energieopwekking van verschillende apparatuur in de woning. In deze woningen worden de volgende elementen gemeten:
- Slimme meter (gas + elektra)
- Laadpaal voor elektrische auto
- Accusysteem
- Remeha Warmtepomp
- Zonnepanelen
Warmtemeters Inzichtelijk – IoT en Stadswarmte
Het aantal woningen dat aangesloten wordt op stadswarmte neemt toe. Hoewel deze ontwikkeling volledig in lijn is met het energie en klimaatakkoord, zijn er nog enkele obstakels te overwinnen. Warmtemeters zijn vaak lastig uit te lezen. Aurum past haar eigen IoT energie-oplossing toe om data uit warmtemeters te ontsluiten. Deze data is waardevol voor energiebedrijven en woningcorporaties. Ze kunnen de collectieve verbruiksdata gebruiken om scherper in te kopen én om een hogere tevredenheid bij bewoners te behalen.
End-to-End IoT oplossing en energie app Huisbaasje
Update: per december 2019 is Huisbaasje volledig eigendom van Aurum
De Consumentenbond zocht in 2016 een technische partner om gezamenlijk een energiepropositie te ontwikkelen. De organisatie zag een groeiende vraag bij haar leden op het gebied van energiebesparing. De wens was om huishoudens een tool te geven, onafhankelijk van de slimme meter, waarmee ze hun totale energiehuishouding konden bundelen. Zowel real-time inzicht in verbruik, voorspellingen over de jaarrekening, een plek voor de energienota’s en een geïntegreerde overstapservice. De Consumentenbond koos voor Aurum als partner omdat Aurum een one stop shop was. Onze samenwerking voor deze dienst is een mooi voorbeeld van een A tot Z energie-oplossing die Aurum voor onze klanten kan leveren.
Koppelen data slimme thermostaat met Aurum algoritme om energielabel woning te bepalen
In een innovatieproject geïnitieerd door Aurum zelf zijn onze engineers erin geslaagd de isolatiewaarde van een woning te bepalen. Normaal wordt een energielabel bepaald door een vrij generieke checklist: er is dan ook veel ophef over de officiële methodes van het bepalen van een energielabel voor woningen. Het invullen van een vragenlijst over hoeveel dubbel glas ramen een huis heeft, zegt vrij weinig over de daadwerkelijke energiezuinigheid van de woning. Er zijn namelijk te veel factoren die meegenomen moeten worden. De meest geavanceerde methode om de energieprestatie te meten is door middel van een slimme thermostaat en een gas (of warmte) monitor aan ons platform te koppelen. Het meten hoeveel energetische warmte er nodig is om het huis gedurende een periode op een vaste temperatuur te houden, levert een realistisch en plausibel energielabel op.
Automatic billing voor warmtemeters
Warmtenetten nemen een belangrijke plek in in de energietransitie. Het nadeel ten opzichte van slimme meters is dat warmtemeters lastig uit te lezen zijn. Aurum brengt hier verandering in. Samen met leveranciers van stadswarmte ontwikkelde Aurum een data-toepassing op basis van Narrowband IoT die het mogelijk maakt om warmtemeters op afstand uit te kunnen lezen. Zo kunnen warmteleveranciers hun billingsysteem moderniseren. Ook biedt het online brengen van deze assets de uitbaters van warmtenetten de mogelijkheid om accurate forecasting te doen om zo betere inkoopcontracten te realiseren.
Homy – Smart Homes voor veiligheid ouderen
De droom van René Verhoeven is dat iedereen na zijn pensioen zolang mogelijk zelfstandig en veilig in zijn eigen huis kan blijven wonen. Daarom richtte hij Homy op. Senioren kunnen familieleden en zorgprofessionals koppelen aan hun Homy. Zodra er iets geks gebeurt in de woning, merkt Homy het op en waarschuwt de gekozen personen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een ongebruikelijk patroon in het gasgebruik. Als het gasfornuis onbedoeld aan blijft staan, zal Homy een notificatie sturen.
GDF Suez (Engie)
Engie wil zijn klanten een systeem voor real-time energie inzicht bieden. Dit systeem moet op alle elektriciteits- en gasmetertypen in de Franse markt te installeren zijn. Een behoorlijke uitdaging, omdat er ruim 1.000 verschillende typen bekend zijn! Daarnaast bevind de gasmeter zich in Frankrijk vaak buitenhuis. Wat een uitdaging oplevert voor meting, het versturen van data en de stroomvoorziening van het meetsysteem.
Binnenkort lees je hier hoe wij dit hebben opgelost maar wij kunnen vast verklappen dat de oplossing gepatenteerd is en daardoor uniek!
De Aurum Energie App
Hier begon het allemaal mee. Tien jaar geleden maakten ex KPN’ers Marc en Paul de Aurum Energie App. Ze ontwikkelden een meetset die paste op allerlei typen meters. Als één van de eersten in Nederland bood Aurum Europe huishoudens een manier om hun energieverbruik bij te houden – zonder afhankelijk te zijn van de energieleverancier.